TO LOST EΦΤΑΣΕ....ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ


Δεν ξεκίνησα να βλέπω Lost σε πραγματικό χρόνο-άλλωστε και η ίδια η σειρά πραγματεύεται την ελαστική σχέση που διατηρεί ο χρόνος με την προσωπική μας αλήθεια. Είχαν ήδη κυλήσει οι τέσσερις σεζόν όταν νοίκιασα το DVD με το πρώτο επεισόδιο. Πέρασα Σαββατοκύρικα βυθσμένος στον καναπέ, μπερδεμένος με χαρακτήρες, τοποθεσίες και χρονικά σημεία. Το Lost είναι εθιστικό. Είναι...χειρότερο από το «24». Δεν έχω άποψη για το Prison Brake, αλλά νομίζω πως το Lost υπερέχει. Και αυτό συμβαίνει επειδή πρέπει να είναι το μοναδικό σίριαλ στην ιστορία της τηλεόρασης όπου μετά από πέντε χρόνια δεν σου έχει πει τι ακριβώς συμβαίνει και πως συνδυάζονται όλα τα συστατικά του μυστηρίου. Ισως γι' αυτό η πέμπτη σεζόν να υπέστη μία μικρή απώλεια τηλεθεατών-είναι λογικό να κουραστείς όταν δεν μπορείς να βγάλεις άκρη. Ομως όσοι αντέξαμε είμαστε εδώ και ζητούμε λογαριασμό.
Την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου ξεκινάει στις ΗΠΑ η προβολή της έκτης και τελευταίας περιόδου. Και, επιτέλους, δύο μέρες μετά την προβολή το κάθε επεισόδιο θα παίζεται και στην Ελλάδα από την πλατφόρμα της Nova. Πιθανότατα κατάλαβαν ότι είναι μάταιο να καθυστερήσουν την προβολή για ένα χρόνο, όλη η Ελλάδα κατέβαζε επεισόδια από το δίκτυο την επομένη της αμερικανικής προβολής.
To Lost είναι ένα φαινόμενο, λογικά το ξέρετε όλοι αυτό. Δεν υπάρχει άλλο σίριαλ με δικτυακή εγκυκλοπαίδεια. Καμία άλλη σειρά δεν έχει τροφοδοτήσει θεωρίες, σεμινάρια, διαλέξεις και θεματικές εκπομπές. Ορισμένοι έκαναν λόγο ακόμα και για τη δημιουργία μίας νέας θρησκείας ή ενός καινούργιου πνευματικού ρεύματος. Τι θέλει να μας πει το Lost; Κατά τη γνώμη μου δεν θέλει να μας πει τίποτα! Θέλει μόνο τηλεθέαση. Ολα βασίζονται στο θολό, στο ρευστό σενάριο που επιτρέπει στον καθένα να οικοδομήσει τη δική του θεωρία. Και επειδή η άποψη αυτή άρχισε να ενοχλεί, οι παραγωγοί παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, επέδειξαν το σενάριο, το κλείδωσαν σε ένα χρηματοκιβώτιο και θα το ανοίξουν με το τέλος της σειράς, προκειμένου να αποδειχθεί ότι υπήρχε λογική σειρά. Υπάρχει; Δεν είναι και εύκολο να το παρακολουθήσεις. Μετά από εκατό επεισόδια ανατροπών, ταξιδιών στο χρόνο, θανάτων και νεκραναστάσεων, ότι και αν σου δείξουν θα το θεωρήσεις φυσιολογικό.

Ας είναι. Στους ανθρώπους αρέσει να συζητούν για ταξίδια στο χρόνο, νησιά που μετακινούνται στο χώρο και στο χρόνο, θαυματουργά ενεργειακά πεδία που προσφέρουν την αθανασία. Αν ανακατέψεις όλα αυτά και προσθέσεις δύο-τρεις αισθηματικές ιστορίες, τότε έχεις μία επιτυχημένη σειρά. Αν τη δώσεις και σε Αμερικανούς παραγωγούς, τότε θα σου επιστρέψουν πίσω ένα φανατικό κοινό που μετρούσε μέρες για την έκτη και τελευταία περίοδο.
Και η μεγάλη μέρα έφτασε! Λίγο πριν την προβολή οι παραγωγοί έδωσαν στη δημοσιότητα τα πρώτα τέσσερα λεπτά του επεισοδίου. Τα δύο λεπτά έρχονται από το τελευταίο επεισόδιο της πέμπτης περιόδου, όταν η ξανθιά γιατρός, που γύρισε τριάντα χρόνια πίσω στο χρόνο, προσπαθεί να πυροδοτήσει μία βόμβα υδρογόνου (μιλάμε για ανθρώπινες καθημερινές ιστορίες τώρα). Η βόμβα δεν χαλάει χατήρι στη ξανθιά, η οθόνη ασπρίζει και η επόμενη σκηνή μας κάνει να σκεφθούμε ότι όλα ξαναρχίζουν από την αρχή. Ελπίζω ότι αυτό δεν σημαίνει πως θα χρειαστούμε άλλα έξι χρόνια...
(Από το www.protagon.gr)

Read Users' Comments (0)

0 Response to "TO LOST EΦΤΑΣΕ....ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ"