ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ...

Για όσους μπερδεύτηκαν η ψηφιακή εκπομπή της Digea στη Δυτική Θεσσαλονίκη αρχίζει μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, οπότε μη ψάχνετε άδικα να βρείτε τα 7 ψηφιακά κανάλια στους δέκτες σας.

Όσον αφορά τις λεπτομέρειες πρέπει να έχετε είτε ψηφιακό αποκωδικοποιητή MPEG-4 ή τηλεόραση νέας γενιάς με ενσωματωμένο δέκτη MPEG-4 και να συντονιστείτε στα κανάλια 25 UHF και 29 UHF όπου θα βρείτε τα 7 κανάλια και τη μια κενή συχνότητα που θα “πληρωθεί” αργότερα. Ακόμη στο 50 UHF μπορείτε να βρείτε το κανάλι 4Ε (της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης), όπου εκπέμπει εδώ και μήνες ψηφιακά (μια test card), ενώ εκπέμπουν εδώ και καιρό και τα ψηφιακά της ΕΡΤ, αλλά σε κωδικοποίηση MPEG-2 που σημαίνει ότι πρέπει να είναι και πάλι συμβατός ο δέκτης.

Η εκπομπή της Digea γίνεται από το Φιλίππειο και το Χορτιάτη. Από το πρώτο σημείο που καλύπτει τις Δυτικές συνοικίες (Συκιές, Μετέωρα, Πολίχνη, Ευκαρπία, Πανόραμα, Σταυρούπολη) θα σταματήσουν οι αναλογικές εκπομπές που σημαίνει ότι περίπου 60.000 κάτοικοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το switch over στην ψηφιακή αν θέλουν να δουν ιδιωτική τηλεόραση, καθώς δεν έχουν οπτική επαφή με το άλλο κέντρο εκπομπής. Η εκπομπή από το Χορτιάτη, που θα συνεχίσει παράλληλα με την αναλογική, καλύπτει το σύνολο της Θεσσαλονίκης αλλά και αρκετούς νομούς της Μακεδονίας (Πιερία, Πέλλα, Κιλκίς, Χαλκιδική, Ημαθία). Καλή ψηφιακή αρχή λοιπόν, έστω και με το τεράστιο έλλειμμα ενημέρωσης που υπάρχει… (από το www.mediablog.gr)

Eν τω μεταξύ από μια μικρή έρευνα αγοράς που κάναμε σε πολυκαταστήματα ηλεκτρικών & ηλεκτρονικών της πόλης κυκλοφορούν δέκτες mpeg4 από 40 εώς 100 ευρώ ανάλογα το βαλάντιο του καθενός και τις απαιτήσεις του. Από απλά μοντέλα θέασης της ψηφιακής εώς και μοντέλα εγγραφής (με σύστημα EPG) σε memory stick και εξωτερικούς σκληρούς δίσκους.

Γνώμη μας: μη βιαστείτε αν δεν έχετε άμεση ανάγκη να δείτε ψηφιακά τα 7 ιδιωτικά κανάλια να αγοράσετε δέκτες,περιμένετε να καταλαγιάσει ο θόρυβος και επισκεφτείτε καλύτερα μικρά,εξειδικευμένα καταστήματα ηλεκτρονικών ώστε να σας κατανοήσουν και να σας βοηθήσουν καλύτερα εξειδικευμένα άτομα στα συγκεκριμένα προιόντα (γιατί στα πολυκαταστήματα με 300 εώς 700 ευρώ υπαλλήλους που προσλαμβάνουν δύσκολα να βρεθεί πωλητής με εξειδίκευση).

Όσοι έχετε αγοράσει τηλεόραση (TFT-LCD κλπ) μέχρι και το περασμένο καλοκαίρι και δεν υποστηρίζει το πρότυπο Mpeg4 αλλά μόνο τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ, κοιτάξτε αν στο πλάι της οθόνης υπάρχει υποδοχή slot για common interface μπορείτε να αγοράσετε ειδικές κάρτες που μπαίνουν στη υποδοχή,ώστε να αποφύγετε μια ακόμη συσκευή στο σαλόνι σας και ένα δεύτερο τηλεκοντρόλ (πολύ καλή τιμή στα Mediamarkt 44 ευρώ)

ή όσοι θέλετε πολλά περισσότερα (όπως εγγραφή προγράματος,λειτουργία pause και θέαση αργότερα κλπ) επιλέξτε εξειδικευμένα μοντέλα καρτών σαν το παρακάτω,

φυσικά με περισσότερα χρήματα αλλά και κάπως εξειδικευμένες γνώσεις...

Περισσότερα για το θέμα από αύριο με την αυγή της ψηφιακής εποχής στη πόλη μας.

Read Users' Comments (0)

0 Response to "ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ..."