ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ

Στο Δισπηλιό, 7 χιλιόμετρα από την Καστοριά, ανακαλύφθηκε τυχαία ο πρώτος λιμναίος οικισμός του 5000 π.Χ. Οι ανασκαφές που έγιναν μέχρι και το 1992, αλλά και το πιστό αντίγραφο του οικισμού, που δημιουργήθηκε στη συνέχεια από εξειδικευμένους επιστήμονες, πλουτίζουν τις γνώσεις μας για την οργανωμένη ζωή στη λίμνη της Καστοριάς, μεταφέροντάς μας παράλληλα 7000 χρόνια πριν! Τότε, που, μέσα από τα πασσαλόκτιστα σπίτια εντός ή εκτός της λίμνης, ο νεολιθικός άνθρωπος έχτιζε πολιτισμό θεμελιώνοντάς τον πάνω στη λάσπη.

Στη θέση του προϊστορικού οικισμού έχει γίνει πλήρης αναπαράσταση με καλύβες από κλαδιά και λάσπη κτισμένες πάνω στη λίμνη. Έτσι, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να περπατήσει πάνω στους ξύλινους διαδρόμους να δει από κοντά τις καλύβες που είναι κτισμένες πάνω σε ξύλινους πασσάλους και να έχει μια σαφή εικόνα για την καθημερινή ζωή των προϊστορικών ανθρώπων.
Πολύ καλή εντύπωση μας έκανε που Κυριακή του Πάσχα,ο προιστορικός οικισμός ήταν ανοιχτός για το κοινό,υπήρχε ακόμα και ξεναγός.
Με μελαγχολία σκεφτήκαμε πως στη Θεσσαλονίκη Κυριακές και αργίες δύσκολα να βρεις ανοιχτά μουσεία αλλά ακόμη και τον Λευκό Πύργο...

Read Users' Comments (0)

0 Response to "ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣΜΟΣ ΔΙΣΠΗΛΙΟΥ"